Regulament Vanatoare

Regulament vanatoare

 Regulament in dezbatere

(asteptam sugestii sau propuneri pe adresa de email ajvpsmures@yahoo.com)

------------------------------------------------------------------------------------------------------


REGULAMENT PROPRIU AL A.J.V.P.S. MURES

DE PRACTICARE A VANATORII PENTRU SEZONUL 2016-2017

 

Completat si modificat in sedinta Consiliului A.J.V.P.S. Mures din data de 7.06.2016

 

Art.1 (1)Vanatoarea se poate practica numai in baza permisului de vanatoare, permisului de arma, a carnetului de membru vizat la zi, a autorizatiei de vanatoare si asigurarii impotriva accidentelor.

Art. 2. Vanatoarea la iepuri.

(1) Vanatoarea la iepuri se practica in perioada 01 noiembrie –31 ianuarie;

(2) Vanatoarea la iepuri se poate practica in zilele de sambata sau duminica si in zilele de sarbatori legale, exceptie facand vanatoarea cu strainii care se poate organiza in orice zi a saptamanii.

            (3) La vanatoarea la iepuri este interzis a se vana de doua sau mai multe ori pe acelasi teren in acelasi sezon de vanatoare ;

            (4) Se pot atribui vanatorilor maxim  cate doi iepuri in functie de rezultatul actiunii din ziua de vanatoare;

Art. 3 Vanatoarea la fazani;

(1)  Vanatoarea la fazani se practica in perioada 01 octombrie – 28 februarie.

(2)  Vanatoarea la fazani se poate practica in zilele de sambata sau duminica si in zilele de sarbatori legale, exceptie facand vanatoarea cu strainii care se poate organiza in orice zi a saptamanii.

(3)  Prin exceptie de la alin. (2), in luna februarie, se poate practica vanatoarea la fazani sambata si duminica.

(4)  Functie de rezultatul actiunii din ziua de vanatoare, vanatorilor se pot atribui maxim cate doi fazani.

(5)  La vanatoarea la fazani se impusca numai cocosii.

(6)  In situatia in care din greseala se impusca si gaini se va achita o cotizatie suplimentara de 50 lei care se va inregistra la capitolul cotizatie suplimentara la grupa respectiva.

Art. 4 Vanatoarea la mistreti.

(1)  Vanatoarea colectiva la mistreti se poate practica in perioada 1 august – 31 ianuarie,

3 zile/saptamana, la alegerea grupei, cu exceptia zilei de luni, exceptie facand vanatoarea cu strainii care se poate organiza in orice zi a saptamanii.

(2)  Mistretii masculi se pot recolta tot timpul anului.

(3)  Cu acordul adunarii generale a grupei, mistretii (vieri sau purcei) se pot recolta si cu autorizatie individuala, la panda, cu conditia de a nu fi afectata organizarea si desfasurarea vanatorilor colective ale grupei respective.

(4)  Autorizatia de vanatoare individuala la specia mistret va avea o valabilitate de maxim 15 zile de la data eliberarii, achitandu-se la casieria asociatiei, dupa caz, suma stabilita de adunarea generala a grupei si comunicata in scris la conducerea asociatiei.

(5)  Din cota sezonului de vanatoare 2016-2017 la specia mistret se vor putea impusca,  la goana,    30 % scroafe.Peste 30 % din cota, scroafele recoltate se vor plati de catre vanatorul care a impuscat scroafa cu 500 lei. Scroafele conducatoare nu se incadreaza in procentul de 30% si se vor plati de catre vanatorii care le impusca cu suma de 500 lei. Grupele pot stabili un procent mai mic de 30% pentru impuscarea scroafelor.

(6)  Grupele de vanatori pot propune sanctiuni complementare vanatorilor care se incadreaza la alin. (5) , conform statutului.

(7)  Recuperarea mistretilor raniti se face de regula in ziua vanatorii, daca acest lucru nu este posibil si se hotaraste urmarirea vanatului a doua zi, se va solicita o noua autorizatie de vanatoare;

(8)  Grupele pot negocia si alte tarife de vanatoare fiind obligate sa informeze in scris conducerea asociatiei; tariful prezentat la alin. (5) fiind minimal.

 

Art. 5 Vanatoarea la cerb.

(1)  Vanatoarea la cerb se va efectua in perioada 01 septembrie – 31 decembrie masculi si         01 septembrie – 15 februarie femele sau tineret.

(2)  Exemplarele de trofeu se vor recolta intre 20 septembrie-15 noiembrie.

(3)  Pentru impuscarea unui exemplar de cerb comun mascul in sezonul 2016-2017 se va achita la autorizare 2000 lei, la care se adauga la data evaluarii, in functie de punctajul trofeului, taxa de impuscare dupa cum urmeaza:

a)     Intre 170 – 190 puncte C.I.C.  – 10 lei / punct.

b)     Intre 190 – 210 puncte C.I.C. –200 RON + 20 lei / punct.

c)     Intre 210 – 240 puncte C.I.C. –600 RON + 50 lei / punct.

d)     Peste 240 puncte C.I.C.  – 2100 RON + 75 lei / punct.

(4)  Valabilitatea autorizatiei pentru cerb comun mascul este de 20 zile de la data eliberarii autorizatiei.

(5)  Carcasele de cerb mascul in piele, indiferent de provenienta acestora (vanatoare sau accidente) si starea in care se afla, se valorifica la pretul de 4.0 lei/kg.

(6)  Pentru impuscarea unui exemplar de cerb comun ciuta sau vitel de selectie, se achita la autorizare 400 lei.

(7)  Valabilitatea autorizatiei in cazul selectiei la femele si tineret de cerb comun este de 10 zile de la data eliberarii autorizatiei.

(8)  Carcasele de cerb provenite din accidente, indiferent de starea in care se afla, se valorifica la 100 lei/buc.

(9)  Grupele pot negocia si alte tarife de vanatoare fiind obligate sa informeze in scris conducerea asociatiei,tarifele prezentate la alin. (3),(5),(6) si (8) fiind minimale.

Art. 6 Vanatoarea la caprior.

(1)  Vanatoarea la caprior se practica in perioada 1 mai – 15 octombrie la masculi trofeu si selectie iar la femele sau tineret in perioada 01 septembrie – 15 februarie.

(2)  Valabilitatea autorizatiei la caprior mascul este de 15 zile de la data eliberarii autorizatiei.

(3)  Taxa de autorizare pentru capriori masculi, trofeu si selectie, este de 400 lei si se achita la data eliberarii autorizatiei.

(4)  Vanatorul autorizat are obligatia  ca in termen de 10 zile de la data recoltarii capriorului mascul sa predea trofeul pentru evaluare.

(5)  Prin exceptie de la aliniatul 4 termenul de predare a trofeului pentru evaluare la vanatorii straini este de 48 de ore de la data recoltarii.

(6)  Taxa de autorizare pentru capriori femele sau tineret este de 100 lei si se achita la data eliberarii autorizatiei.

(7)  Valabilitatea autorizatiei in cazul selectiei la caprior femele si tineret este de 7 zile de la data eliberarii autorizatiei.

(8)   Carcasele de caprior, provenite din accidente, indiferent de starea in care se afla, precum si cele provenite din actiunile de vanatoare cu vanatori straini, se acorda in conditii de gratuitate grupelor.

(9)  Grupele pot negocia si alte tarife de vanatoare fiind obligate sa informeze in scris conducerea asociatiei ,tarifele prezentate la alin. (3),(5) fiind minimale.

 

Art. 7 Vanatoarea la urs.

(1)  Vanatoarea la urs se poate practica numai in baza derogarilor anuale care se obtin de la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice pentru speciile protejate.

(2)  Pentru impuscarea unui exemplar din specia urs in sezonul 2016-2017 se va achita 10.000 lei, la eliberarea autorizatiei, la care se poate adauga, la data evaluarii trofeului (blana),  functie de punctajul acestuia, urmatoarele valori:

-         Intre 250 – 275 puncte C.I.C. –30 lei / punct.

-         Intre 275 – 300 puncte C.I.C –750 lei + 50 lei / punct.

-         Intre 300 – 600 puncte C.I.C. – 2000 lei + 70 lei / punct.

-         Peste 600 puncte C.I.C. – 23000 lei + 100 lei / punct.

(3)  Carcasa de urs fara blana se valorifica cu 4.0 lei / Kg.

(4)  Valabilitatea autorizatiei individuala pentru urs este de 20 zile de la data eliberarii autorizatiei.

(5)  Grupele pot negocia si alte tarife, cu acordul adunarii generale a grupei, insa vor pastra ca valori minime pe cele stabilite mai sus avand obligatia sa anunte in scris conducerea asociatiei.

(6)  Ursul se poate vana la goana,panda si dibuit pana la data de 30 noiembrie.

Începand cu data de 01 decembrie pana în 31 decembrie si 15 martie pana în 14 mai se va vana numai la panda si dibuit.

            Art 8. Vanatoarea la pasaj.

(1)  Vanatoarea la pasaj se poate practica in perioada 15 august – 28 februarie.

(2)  Vanatoarea la pasaj se poate practica si pe alte fonduri de vanatoare cu conditia ca autorizatia sa fie ridicata de un vanator de la grupa si fondul respectiv, fiind anuntata in prealabil conducerea grupei respective.

(3)  La vanatoarea la pasaj, pe autorizatie se va inscrie zona unde se practica vanatoarea.

(4)  Vanatoarea la pasaj se practica toata saptamana cu exceptia zilei de luni in perioada            01 martie – 31 august; in zilele de marti, joi, sambata si duminica in perioada 01 septembrie – 31 octombrie, iar in perioada 01 noiembrie – 28 februarie in zilele de marti, joi si vineri.

(5)  La vanatoarea la pasaj nu se percepe taxa de autorizare pentru membrii AJVPS Mures.

(6)  Eliberarea autorizatiilor in grup restrans se face numai cu acordul organizatorului de grupa.

(7)  Grupele pot hotari in cadrul adunarii generale a grupei sa vaneze la pasaj si in alte zile ale saptamanii cu conditia sa fie anuntata in scris conducerea asociatiei.

Art. 9 Vanatoarea la rapitoare.

(1)  Vanatoarea la rapitoare se poate practica in fiecare zi, (exceptie facand ziua de luni) cu autorizatie de vanatoare colectiva in grup mare cu participarea a cel putin 6 vanatori.

            Cu autorizatie de vanatoare in grup restrans, la rapitoare, se poate practica vanatoarea dupa cum urmeaza:

- In perioada 01 septembrie – 01 noiembrie in zilele de marti, joi, sambata si duminica.

- In perioada 01 noiembrie – 28 februarie in zilele de marti, joi si vineri.

- In perioada 01 martie – 31 august in zilele de marti,miercuri, joi, vineri, sambata si duminica.

(2)  La vanatoarea la rapitoare nu se percepe taxa de autorizare pentru membrii A.J.V.P.S. Mures.

(3)  La vanatoarea la rapitoare, pe autorizatie se va inscrie zona unde se practica vanatoarea.

(4)  Vanatoarea la rapitoare se poate practica si pe alte fonduri de vanatoare cu conditia ca autorizatia sa fie ridicata de un vanator de la grupa si fondul respectiv, fiind anuntata in prealabil conducerea grupei respective.

(5)  Grupele pot hotari in cadrul adunarii generale a grupei sa vaneze la rapitoare si in alte zile ale saptamanii cu conditia sa fie anuntata in scris conducerea asociatiei.

Art. 10 Dispozitii finale.

(1)  Orice taxe si cotizatii incasate, prevazute de prezentul regulament, nu se restituie.

(2)  Vanatoarea la speciile de vanat care produc pagube la culturile agricole se va organiza de indata ce s-a adus la cunostiinta AJVPS-ului prin adresa scrisa, directorul comunicand sefilor de grupa imediat despre aceasta solicitare.

(3)  Autorizatiile de vanatoare se elibereaza în zilele de luni si vineri la sediul Asociatiei si marti si joi la punctul de lucru Reghin .

(4)  In zilele de vanatoare ale grupei este interzisa organizarea de partide de vanatoare in grup restrans.

(5)  Se interzice orice actiune de vanatoare in locurile de boncanit identificate in sezonul actual pe toata durata boncanitului.

(6)  In baza autorizatiilor de vanatoare individuale si a celor colective tip A, in conditiile permise de lege, se poate practica vanatoarea si de la apusul pana la rasaritul soarelui;

(7)  Se interzice acceptarea la vanatoare a membrilor care nu au cotizatia achitata si a celor care nu au efectuat zilele de munca, precum si alte obligatii legate de activitatea de vanatoare si hotarate de adunarea generala a grupei.

(8)  Invitatii care nu fac parte din nicio asociatie vor achita suma de 500 lei/vanator/zi de vanatoare. Invitatii care fac parte din asociatii trebuie sa faca dovada achitarii obligatiilor la o asociatie de vanatoare legal constituita ce gestioneaza fonduri de vanatoare. Invitatii care sunt membrii intr-o asociatie vor achita o taxa pentru ziua de vanatoare, aceasta fiind stabilita de grupa respectiva.

(9)  Se interzice vanatoarea in zonele cu ursi daca nu sunt amenajate in prealabil hochstand-uri.

(10)          Orice masuri restrictive sau modificari din partea grupelor, cu privire la zone, perioade si zile admise de vanatoare, vor fi depuse in scris si in timp util la sediul asociatiei.

(11)          Orice actiune de vanatoare in zonele de protectie a vanatului este interzisa.

(12)          Eliberarea autorizatiilor de vanatoare se face numai cu acordul organizatorului de grupa.

(13)          Autorizatiile de vanatoare in grup mare se vor preda in termen de maxim 7 zile calendaristice dupa incheierea vanatorii; nu se va elibera la aceeasi grupa o alta autorizatie pana la restituirea celei consumate sau expirate.

(14)          Facturile emise atat pentru intern cat si pentru extern se vor achita in maxim 20 zile.

(15)          Imediat dupa impuscarea vanatului autorizat in baza autorizatiei individuale se va aplica vanatului in fondul de vanatoare crotalia(crotaliile) primita/e odata cu autorizatia de vanatoare. Organizatorul vanatorii va anunta imediat dupa recoltarea vanatului autorizat, telefonic, seful de grupa si personalul executiv care a eliberat autorizatia de vanatoare.

Autorizatia se va completa in mod obligatoriu la toate rubricile din data iesirii, conform reglementarilor legislative, inainte de parasirea fondului de vanatoare respectiv, fiind raspunzatori de completarea corecta atat vanatorul autorizat cat si organizatorul partidei de vanatoare.

Autorizatia se va preda la asociatie în maxim 5 zile de la recoltare sau expirare iar trofeul se va preda în vederea evaluarii în maxim 10 zile de la data împuscarii, exceptie facand trofeul blana la specia urs, imediat dupa recoltare convocandu-se comisia de evaluare.

(16)          In cazul in care in baza autorizatiei de vanatoare individuala la speciile caprior, cerb, mistret nu a fost recoltat exemplarul autorizat, se poate elibera o noua autorizatie de vanatoare achitandu-se din nou taxa de autorizare pentru exemplarul respectiv. Autorizatia eliberata anterior, expirata, se va preda impreuna cu crotalia/crotaliile inainte de a solicita noua autorizatie.

(17)          In cazul în care vanatorului nu i s-a prezentat pe tot parcursul valabilitatii autorizatiei nici un exemplar din specia urs autorizata si a avut cel putin un numar de 7 iesiri, la eliberarea noii autorizatii nu se va mai percepe o noua taxa de autorizare decat costurile pentru pregatirea vanatorii.

(18)          In cazul in care in baza autorizatiei de vanatoare individuala la specia urs nu a fost recoltat exemplarul autorizat,  desi acesta a fost indicat de catre organizatorul partidei de vanatoare si vazut de vanator , se poate elibera o noua autorizatie de vanatoare achitandu-se din nou taxa de autorizare pentru exemplarul respectiv. Autorizatia eliberata anterior, expirata, se va preda impreuna cu crotaliile inainte de a solicita noua autorizatie.

(19)          Se vor respecta intocmai regulile de Securitate si Sanatate in Munca ( S.S.M.), precum si regulile in Situatii de Urgenta (S.U.).In acest sens, inainte de inceperea sezonului se va proceda la instruirea in mod obligatoriu a tuturor vanatorilor prin grija sefilor de grupa.

(20)          Vanatorii  care nu au vechime de cel putin un an nu au dreptul sa vaneze cu arma cu tevi ghintuite.

(21)          Tarifele/taxele de autorizare din prezentul Regulament, precum si cele modificate de grupe si anuntate in scris la conducerea asociatiei se opereaza conform procedurii adoptate la fiecare specie. Taxarea se va face la eliberarea autorizatiei.

(22)          Tarifele de vanatoare aplicate pentru vanatori straini se pot aplica si la intern, in functie de situatie.

(23)          In cazul vanatorii in baza autorizatiilor individuale la cerb mascul urs si mistret se va elibera o alta autorizatie, pentru alt vanator solicitant, numai dupa expirarea/consumarea si returnarea autorizatiei eliberate anterior, exceptie facand vanatoarea cu strainii.

(24)          Vanatul ranit în alte conditii decat în timpul vanatorii sau vanatul bolnav se împusca de catre personalul autorizat a asociatiei cu autorizatie eliberata în acest sens.

(25)          Reasezarea cotelor de recolta aprobate intre grupe se face in conformitate cu Ordinul 951/19.05.2016 al Ministerului Mediului,Apelor si Padurilor la solicitarea sefilor de grupa.

(26)          Exemplarele de mamifere din speciile admise la vanatoare care produc pagube culturilor agricole,silvice sau animalelor domestice se recolteaza in orice perioada a anului, la solicitarea scrisa a AJVPS Mures prin metoda la panda de catre personalul de specialitate al AJVPS.

(27)          Lunar in perioada legala de vanatoare se vor organiza actiuni de vanatoare de catre fiecare grupa de vanatoare  la speciile vulpe,sacal,cioara griva si cotofana precum si pentru combaterea cainilor hoinari si a pisicilor salbaticite.

(28)          Se recomanda ca recoltarea exemplarelor de iepure de camp sa se realizeze pana la data de 31 decembrie 2016.

(29)          In perioada 01.02.2017-14.05.2017 exemplarele de mistret mascul se recolteaza doar prin metoda ,,la panda” si ,,la dibuite” in baza autorizatiilor de vanatoare individuale si colective Tip A.

(30)          La actiunile de vanatoare pot asista observatori, invitati si candidati la dobandirea permisului de vanatoare.

(31)          Se pot elibera una sau mai multe autorizatii de vanatoare individuale pe acelasi fond de vanatoare in aceeasi perioada.

(32)           Inaintea actiunilor de vanatoare organizate in baza autorizatiei de vanatoare individuale detinatorul este obligat sa se prezinte la persoana inscrisa in autorizatie ca organizator al actiunii si va intra in fondul de vanatoare numai insotit de aceasta. Persoana autorizata poate fi insotita in fondul de vanatoare de un singur invitat al acesteia, fara arma.

(33)          In cazul speciilor de cervide exemplarele ”de viitor”, sunt interzise pentru recoltare.

(34)          In functie de numarul de vanatori care participa la actiuninile, acestea pot fi:

   A. vanatoare individuala - se practica de un singur vanator, însotit de o persoana de specialitate angajata si împuternicita de gestionar, cu sau fara chematori, admise de lege;

   B. vanatoare colectiva tip A - se practica de un numar restrans de vanatori (minimum 2 si maximum 5), cu sau fara caini de vanatoare, cu sau fara atrape ori chematori, admise de lege;

          C. vanatoare colectiva tip B - se practica de un numar mai mare de 6 vanatori cu sau fara caini de    vanatoare si cu sau fara gonaci.

 

Art. 11 Orice iesire in fondul de vanatoare se va consemna in Registrul Jurnal de evidenta a iesirilor in teren anuntandu-se telefonic si seful de grupa. Locul de pastrare al registrului si modalitatea de completare a acestuia se vor stabili de fiecare grupa in parte.

Art. 12 Organizatorii partidelor de vanatoare vor fi sanctionati pentru incalcarea normelor mai sus mentionate.

 

PRESEDINTE

POP DINEL