Actiuni pentru combaterea actelor de poluare

Actiuni pentru combaterea actelor de poluare

 

 

EVIDENTA SESIZARILOR ACTELOR DE POLUARE

IN URMA CARORA S-AU OBTINUT RASPUNSURI

(ANUL 2022)

Nr. crt.

Actul de poluare

Data

actului

Sesizare /

autosesizare

depusa de:

Verificarea

celor sesizate

de catre:

Constatare si/sau masuri

Morta-

litati

1.

Deversare apa neepurata in raul Mures, zona loc. Cristesti

12.02.2022

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

Urmare a deplasarii la fata locului pentru verificari s-a constatat faptul ca apa uzata rezultata din procesul de epurare avea un aspect normal. Operatorul de serviciu al statiei de epurare relateaza faptul ca nu a constat nicio defectiune pe fluxul tehnologic, statia functionand in parametrii normali. Din verificarea sistemului de monitorizare a statiei pentru data de 12.02.2022, nu s-a constatat anomalii in functionarea statiei. La momentul controlului nu se confirma poluarea raului Mures, insa se observa o spumare in aval de gura de deversare a apelor uzate epurate, ocazie cu care reprezentantii ABA Mures au recoltat trei probe de apa, una din amonte de deversare, una din gura deversarii si una din aval de deversare. Urmare a analizelor de laborator la probele de apa recoltate, nu se confirma poluarea.

Nu

2.

Deversare apa uzata neepurata in raul Mures, zona loc. Ogra

22.03.2022

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

Urmare a deplasarii la fata locului pentru verificari s-a constatat faptul ca la momentul controlului statia de sortare-spalare agregate minerale nu functiona. Accesul pe amplasamentul statiei era restrictionat printr-o bariera, din dreptul careia s-a constatat ca nu exista nicio persoana care sa poata fi contactata si nici paznic. De pe malul stang al raului Mures, in dreptul statiei de sortare, s-a identificat zona de evacuare la care se face referire in sesizare, dar la data controlului nu se evacua apa in raul Mures. Pe raul Mures in zona Ogra, nu a fost observata nici un fel de poluare si nici un fenomen de calitate care sa necesite recoltare de probe.

Nu

3.

Deversare apa uzata neepurata in raul Mures, zona loc. Brancovenesti

18.04.2022

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

Urmare a deplasarii la fata locului pentru verificari s-a constatat faptul ca la momentul controlului statia de sortare-spalare agregate minerale functioneaza in parametrii normali, apa uzata rezultata in urma procesului tehnologic evacuata din cadrul bazinului decantor, vizual nu este incarcata cu materii in suspensie. Societatea functioneza in baza autorizatiei de gospodarire a apelor valabila.
Masuri dispuse de inspectori:

1.Interzicerea evacuarii apelor uzate neepurate/nedecantate in cursurile de apa sau pe terenurile din jur;

2.Respectarea intocmai a prevederilor autorizatiei de gospodarire a apelor;

3.Bazinele de decantare utilizate pentru decantarea apelor tehnologice se vor curata/decolmata periodic pentru cresterea eficientei separarii fazelor.

Nu

 

 


 

 

EVIDENTA SESIZARILOR ACTELOR DE POLUARE

IN URMA CARORA S-AU OBTINUT RASPUNSURI

(ANUL 2021)

 

Nr. crt.

Actul de poluare

Data

actului

Sesizare /

autosesizare

depusa de:

Verificarea

celor sesizate

de catre:

Constatare si/sau masuri

Morta-

litati

1.

Pete de ulei pe luciul raului Mures in zona podului rutier din loc. Ludus

18.02.2021

Localnic loc. Ludus

Personal ABA Mures

Urmare a deplasarii la fata locului pentru verificarea celor sesizate, s-a constatat existenta unor irizatii de produse petroliere provenite de la sistemul centralizat de canalizare pluviala a orasului Ludus administrat de Compania Aquaserv sucursala Ludus. Constatarile consemnate de catre inspectorii ABA Mures constituie contraventie conform Legii Apelor 107/1996.

Masuri dispuse de catre inspectori:

1.Indepartarea produselor petroliere;

2.Obtinerea unui act de reglementare din punct de vedere al gospodaririi apelor;

3.Intocmirea unui plan de prevenire si combatere a poluarilor accidentale.

Nu

2.

Evacuare ape uzate menajere in raul Mures, zona loc. Cristesti

12.03.2021

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

In urma verificarilor la fata locului s-a constatat faptul ca din statia de epurare a Companiei Aquaserv din loc. Cristesti, se devarsa in r. Mures ape uzate epurate necorespunzator. Pentru functionarea necorespunzatoare a statiei de epurare precum si pentru neanuntarea acestui lucru catre ABA/SGA Mures, societatea va fi sanctionata contraventional conform Legii Apelor 107/1996 cu amenda in val. de 35.000 lei.

Masuri dispuse de inspectori:

1.Se va urmari buna functionare a statiei;

2.Obligatia de a anunta ori de cate ori intervin defectiuni la instalatiile tehnologice.

Nu

3.

Lucrari in albia raului Mures, zona Petelea

01.04.2021

Personal AJVPS Mures

Personal GNM-Com. Jud. Mures + personal ABA Mures

In urma verificarilor in zona semnalata, se confirma exploatarea agregatelor minerale din albia r. Mures in baza unei autorizatii de gospodarire avand ca titular Comuna Breaza. Aspectele verificare de catre Garda Nat. de Mediu – Com. Jud. Mures au constatat lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului. Lucrarea a sistata imediat pana la obtinerea actelor necesare. Pentru faptele constatate, Primaria Comunei Breaza a fost atentionata verbal.

Masuri dispuse de inspectori:

1.Degajarea depozitului de agregate din albia r. Mures;

2.Respectarea cu strictete a prevederilor stipulate in autorizatia de gospodarire a apelor.

Nu

4.

Spuma de culoare alba pe raul Lut, zona loc. Batos

21.06.2021

Inspector de Politie din loc. Batos + anuntarea celor din cadrul GNM-Com. Jud. Mures + APM Mures + ISU Mures

Personal ABA Mures

Urmare a deplasarii pe raul Lut, s-a constatat scurgerea unui lichid albicios si mirositor provenit de la SC Carmolact SRL Monor. Totodata s-a constatat si mortalitate piscicola compusa din diverse specii de peste. Faptele constatate reprezinta incalcari ale Legii Apelor 107/1996 urmand ca societatea sa fie sanctionata conform prevederilor legale cu amenda in val. de 40.000 lei.

Masuri dispuse de inspectori:

1.Se va igieniza tot cursul raului afectat (cca. 8 km);

2.Se va colecta tot pestele mort in urma actului de poluare + cantarirea acestuia in prezenta reprezentantilor ABA Mures; (rezultatul colectarii – 5 kg. cu dimensiuni cuprinse intre 5-15 cm)

3.Respectarea actului de reglementare din punct de vedere al gospodaririi apelor si a Legii Apelor;

Da

5.

Deversare ape uzate cu miros specific apelor fecaloid-menajere in pr. Poclos, zona Tg. Mures

30.06.2021

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

In urma deplasarii la fata locului se confirma faptul ca in cursul de apa de pe pr. Poclos se descarca ape uzate care au culoare si miros specific de ape uzate neepurate fecaloid-menajere provenite de la Compania Aquaserv. Urmare a informarii Companiei Aquaserv, la fata locului s-au deplasat doua autospeciale care au vidanjat si curatat caminul prin care se evacuau ape uzate neepurate.

Masuri dispuse de inspectori:

1.Anuntarea telefonica imediata in cazul unor poluari in receptori;

2.Respectarea in permanenta a prevederilor legislatiei.

Nu

6.

Apa de culoare inchisa cu miros intepator pe paraul Sarat (necadastrat) afluent de stanga al pr. Terebici, zona loc. Sg. de Mures

18.08.2021

Localnic din Sg. de Mures + anuntarea GNM-Com. Jud. Mures + ISU Mures

Personal ABA Mures

Urmare a verificarilor in teren s-a constatat mortalitate piscicola, cateva exemplare cu dimensiuni intre 5-20 cm. Actul de poluare nu se confirma, mortalitatea piscicola rezulta din cauza concentratiei foarte reduse de oxigen dizolvat, fenomen frecvent intalnit in zilele caniculare corobarat cu eutrofizarea accentuata si debitul scazut al paraului.

Da

7.

Deversare ape menajere neepurate in pr. Poclos, zona Tg. Mures

25.08.2021

Autosesizare ABA Mures

Personal ABA Mures

La fata locului s-a constatat evacuari de apa uzata cu caracteristici apelor fecaloid-menajere neepurate. Urmare a rezultatelor analizelor pe probele de apa prelevate s-au identificat concentratii de materii in suspensie, nutrienti si agenti de suprafata anionici. Sursa evacuarii provenea de la Compania Aquaserv, aceasta fiind sanctionata contraventional conform Legii Apelor 107/1996.

Masuri dispuse de inspectori:

1.Stoparea de urgenta a evacuarii apei uzate;

2.Respectarea permanenta a prevederilor L.107/1996.

Nu

8.

Deversare cu ape neepurate in raul Tarnava Mica, zona loc. Trei Sate

30.09.2021

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures + Personal GNM-Com. Jud. Mures

In urma deplasarii la fata locului s-a constatat faptul ca bazinul de decantare a SC Silcom Trei Sate SRL din care se deversa apa uzata in raul T. Mica era colmatat. Functionarea statiei de sortare si spalare agregate minerale a fost sistata si a fost avertizata verbal.

Masuri dispuse de inspectori:

1.Repornirea statiei doar dupa decolmatarea bazinului de decantare, termen imediat, indeplinirea masurii fiind anuntata catre SGA Mures;

2.Respectarea permanenta a prevederilor L.107/1996.

Nu

9.

Deversare ape uzate neepurate in raul Mures, zona loc. Valenii de Mures

05.10.2021

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

La data controlului statiei SC Alltin SRL s-a constatat faptul ca apa uzata rezultata in urma procesului tehnologic care se evacueaza din bazinul decantor, vizual nu sunt incarcate cu materii in suspensie. Pe amplasamentul statiei de sortare-spalare agregate minerale in vecinatatea decantorului se constata existenta unei zone cu namol rezultat in urma curatirii decantoarelor de unde exista posibilitatea sa se fi scurs ape cu continut ridicat de suspensii. La data controlului s-a intervenit cu utilajele societatii pentru remediere. La data controlului au fost efectuate poze cu apartul din dotare.

Masuri dispuse de inspectori:

1.Interzicerea evacuarii apelor uzate neepurate/nedecantate in cursurile de apa sau pe terenurile din imprejur;

2.Respectarea permanenta a prevederilor L.107/1996;

3.Bazinele de decantare utilizate se vor curata/decolmata periodic pentru cresterea eficientei separarii fazelor;

4.Igienizarea zonei cu namol rezultat in urma curatirii decantoarelor.

Nu

10.

Deversare ape uzate neepurate in raul Tarnava Mica, zona loc. Trei Sate

07.10.2021

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

Urmare a deplasarii la fata locului pentru verificari s-a constatat faptul ca la SC Silcom Trei Sate SRL bazinul de decantare se afla in curs de decolmatare. La momentul verificarii statia nu functiona, neexistand evacuare de ape uzate. La punctul de deversare in r. T. Mica se observa turbiditate crescuta. S-au prelevat trei probe de apa. Reprezentantul societatii a declarat faptul ca a repornit statia de sortare-spalare si a omis sa anunte SGA Mures cu privire la acest aspect, conform masurii trasate in data de 30.09.2021, ceea ce reprezinta contraventie conf. prevederilor Legii Apelor 107/1996.

Nu

11.

Deversare ape uzate neepurate in raul Mures, zona Sanpaul

11.11.2021

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

Urmare a deplasarii la fata locului pentru verificari s-a constatat faptul ca societatea functioneaza in baza autorizatiei de gospodarire a apelor cu valabilitate pana in anul 2024, sistemul de canalizare al apelor uzate functiona corespunzator, dar din gramezile de sorturi s-a identificat o scurgere de apa incarcata cu suspensii intr-un sant ce debuseaza in raul Mures. Apele uzate rezultate din cadrul statiei de sortare-spalare agregate minerale sunt preepurate prin intermediul a doua bazine betonate inseriate. Dupa trecerea prin aceste bazine de decantare apa uzata epurata este evacuata gravitational in raul Mures. La data controlului cele doua bazine sunt in mare proportie colmatate. In canalul de evacuare aspectul apei uzate decantate era tulbure, de asemenea pe raul Mures in aval de evacuare se observa modificarea aspectului apei, apa fiind in mod evident mai tulbure data de apa raului in amonte. Astfel, la data controlului reiese ca nu sunt respectate in totalitate prevederile autorizatiei de gospodarire a apelor, fapt ce consitutie contraventie conform Legii Apelor 107/1996.
Masuri dispuse de inspectori:

1.Obligarea curatirii decantoarelor pentru asigurarea epurarii corespunzatoare a apei tehnologice uzate;

2.Toate apele uzate rezultate in urma spalarii agregatelor minerale se vor canaliza si conduce in decantoare in vederea epurarii corespunzatoare.

Nu

12.

Deversare irizatii petroliere in paraul Seulia, zona Iernut

09.12.2021

Autosesizare ABA Mures

Personal SGA Mures

Urmare a deplasarii la fata locului pentru verificari s-a constatat faptul ca paraul Seulia a fost poluat cu produse petroliere rezultate din cadrul platformei apartinand depozitului Lidl. Reprezentantul Lidl declara ca pe platforma societatii a avut loc un accident intre 2 tiruri in urma caruia a fost spart un rezervor de motorina. Totodata declara ca societatea Lidl a luat imediat legatura cu o firma specializata in domeniu, respectiv Green Recycle cu care are incheiat un contract de prestari servicii. S-a actionat pentru inlaturarea efectelor poluarii cu granule si lavete absorbante. Inspectorii din cadrul SGA Mures au prelevat trei probe de apa, una din amonte de evacuare, una din gura evacuarii si cealalta din aval de evacuare.
Masuri dispuse de inspectori:

1.Bazinul de retentie va fi vidanjat de catre o firma specializata care va transporta apele impurificate la un depozit abilitat;

2.Pomparea si evacuarea apelor pluviale din bazinul de retentie va fi posibila doar dupa vidanjare si curatire;

3.Aplicarea sanctiunii contraventionale conf. L. Apelor 107/1996.

Nu

13.

Deversare ape uzate neepurate in raul Tarnava Mica, zona loc. Trei Sate

16.12.2021

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

Urmare a deplasarii la fata locului pentru verificari s-a constatat faptul ca societatea functioneaza in baza autorizatiei de gospodarire a apelor cu valabilitate pana in anul 2025. La momentul controlului nu se evacua apa nedecantata in raul T. Mica, in schimb, se curata decantorul aflat langa evacuare. Depunerile de apa + namol depuse pe marginea decantorului se scurgeau pe terenul din jurul decantorului, astfel o parte din cantitatea de apa nedecantata s-a scurs prin canalul deschis destinat evacuarii apelor decantate.

Masuri dispuse de inspectori:

1.Luarea de masuri pentru siguranta evitarii poluarii raului T. Mica;

2.Intretinerea decantoarelor in parametrii optimi pentru a evita poluarile cu apa nedecantata.

Nu

 


EVIDENTA SESIZARILOR ACTELOR DE POLUARE DIN ANUL 2020

Nr. crt.

Actul de poluare

Data

poluarii

Sesizare / autosesizare depusa de:

Verificarea celor sesizate de catre:

Constatare si/sau masuri

Morta-

litati

1.

Ape neepurate deversate in r. Tarnava Mica provenite de la statia de epurare Sg. de Padure

24.01.2020

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

Deversarea s-a produs din cauza cresterii debitului de apa influent in statia de epurare intr-un interval scurt de timp, astfel apa uzata epurata inainte de evacuare a trecut printr-un bazin in care exista depuneri de namol. S-a dispus masura de a se monta un mijloc de masurare pentru apa uzata epurata si apele uzate. S-a aplicat sanctiune contraventionala conform L.107/1996 cu amenda de 40.000 lei.

Nu

2.

Ape uzate deversate in r. Niraj provenite de la statia de pompare din Miercurea Nirajului

17.02.2020

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

Nefunctionarea corespunzatoare a statiei de pompare. Stoparea imediata a evacuarii apelor uzate in r. Niraj prin vidanjarea apei in caminul statiei de pompare + eliminarea oricaror posibilitati de evacuare directa a apelor uzate pana la functionarea corespunzatoare a statiei. S-a aplicat sanctiune contraventionala conform L.107/1996 cu amenda de 40.000 lei.

Nu

3.

Posibile irizatii petroliere provenite de la curatarea si decolmatarea caminelor aferente circuitului de evacuare nr. 3 a societatii ROMGAZ Iernut (r. Mures)

02.03.2020

Autosesizare a personalului responsabil de mediu din cadrul ROMGAZ Iernut

Personal ABA Mures

Irizatiile sesizate sau constatat a fi retinute de barajele absorbante montate in prealabil de catre personalul ROMGAZ Iernut. Odata cu inspectarea malului r. Mures aval de evacuarea nr. 3 nu au fost observate irizatii petroliere.

Nu

4.

Ape de culoare maro spre negru deversate in pr. Ranta afluent al r. Mures in satul Cipaieni

30.03.2020

Localinc din satul Cipaieni com. Sanger

Personal SGA Mures

Platforma de dejectii ce provin de la animale a fost dezafectata. S-a dispus masuri pentru indepartarea surselor de poluare + executarea de lucrari de igienizare a cursului si malului pr. Ranta.

Nu

5.

Lucrari in albia r. Gurghiu pe raza satului Jabenita

09.04.2020

Personal AJVPS Mures

 

 

 

6.

Ape cu impuritati deversate in r. Mures provenite de la statia de epurare Iernut

15.04.2020

Personal AJVPS Mures

Personal SGA Mures

In urma verificarilor s-a constatat ca statia de epurare din loc. Iernut a deversat ape epurate biologic corespunzatoare limitelor admise si confirmate in registrul statiei.

Nu

7.

Ape tulburi de culoare maro deversate in r. Mures provenite de la statia de sortare din zona Tg. M cart. Mureseni

18.04.2020

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

Ape uzate tehnologice incarcate in suspensii din cauza faptului ca decantoarele societatii au colmatare accentuata. S-a dispus ca in termen de 3 zile sa se efectueze decolmatarea sistemului de decantare + aplicarea sanctiunii conform L.107/1996 art. 87 alin.2 AVERTISMENT.

Nu

8.

Spuma albicioasa deversata in r. Niraj pe raza loc. Miercurea Nirajului

25.04.2020

Personal AJVPS Mures

Personal ABA Mures

Personalul din cadrul ABA Mures s-a deplasat la fata locului. Cele sesizate nu sau confirmat.

Nu

9.

Ape uzate deversate in r. Mures pe raza mun. Tg.M cart. A.Carpati provenite de la Aquaserv

29.04.2020

Sesizare a personalului SGA Mures

Personal SGA Mures

Urmare a verificarilor din teren s-a constatat deversarea de ape uzate prin canalul deversor in r. Mures destinat a fi folosit in momentele de precipitatii abundente. Pentru neauntarea SGA Mures cu privire la producerea unei poluari accidentale, compania Aquaserv a fost  sanctionata contraventional cu suma de 40.000 lei. S-a dispus respectarea Legii apelor nr. 107/1996

Nu

10.

Ape uzate deversate in r. Mures pe raza mun. Tg.M cart. A.Carpati provenite de la Aquaserv

01.05.2020

Sesizare a personalului SGA Mures

Personal SGA Mures

S-a constatat deversari cu ape uzate specific fecaloid-menajer intinse pe aprox. 200 metri in zona podului rutier peste r. Mures. In aceasta zona s-au montat materiale absorbante de catre personalul SGA Mures. Compania Aquaserv va fi sanctionata conform prevederilor L. 107/1996. S-a dispus masura de a elimina orice posibilitate de evacuare directa a apelor uzate direct in cursurile de apa.

Nu

11.

Evacuare ape uzate in r. Mures provenite de la statia de epurare a comp. Aquaserv din loc. Cristesti

25.05.2020

Sesizare a personalului SGA Mures

Personal SGA Mures

Ape uzate neepurate deversate in r. Mures in zona loc. Cristesti prin gura de deversare nr. 2 a comp. Aquaserv datorita supraincarcarii hidraulice a treptei biologice si blocajelor aparute la treapta mecanica. S-a aplicat sanctionarea comp. Aquaserv conform L.107/1996 cu amenda contraventionala de 40.000 lei. S-a dispus stoparea deversarii.

Nu

12.

Deversare spuma de culoare maro spre negru in r. Mures provenita de la statia de epurare a comp. Aquaserv din loc. Cristesti

28.05.2020

Sesizare a personalului SGA Mures

Personal SGA Mures si ABA Mures

In urma verificarilor la fata locului se constata ape uzate neepurate deversate in r. Mures, cu pete de spuma intinse pe aprox. 150-200 metri. Compania Aquaserv a fost sanctionata contraventional conform prevederilor L. 107/1996 cu suma de 35.000 lei. S-a dispus stoparea deversarii apelor uzate neepurate + mentinerea in parametrii optimi de functionare.

Nu

13.

Ape cu turbiditate crescuta deversate in pr. Comlod pe raza loc. Lechinta

21.06.2020

Sesizare a personalului Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Jud. Mures

Personal SGA Mures

S-au verificat o serie de ferme de animale, dar nu s-a putut identifica sursa poluarii. S-a constata mortalitate piscicola cu exemplare de pesti de dimensiuni mici, in cantitate aproximativa de 1,5 kg.

Da

14.

Ape uzate neepurate deversate in r. Tarnava Mica pe raza loc. Tarnaveni provenite de la comp. Aquaserv Tarnaveni

02.07.2020

Sesizare a personalului SGA Mures

Personal SGA Mures

Se confirma evacuarea de ape uzate neepurate in r. Tarnava Mica datorita faptului ca exista o portiune de canalizare menajera opturata. S-a dispus stoparea imediata a deversarii + respectarea prev. L.107/1996.

Nu

15.

Evacuare ape uzate in r. Mures provenite de la statia de epurare a comp. Aquaserv din loc. Cristesti

11.08.2020

Sesizare a personalului ABA Mures

Personal SGA Mures

In urma verificarilor la fata locului se constata ape uzate neepurate deversate in r. Mures, cu urme de spumare intinse pe aprox. 150-300 metri. Deversarea se datoreaza antrenari din cauza vantului a unei cantitati de spuma specifica treptelor tertiale de epurare biologica. Compania Aquaserv va fi sanctionata conform prevederilor L. 107/1996. S-a dispus stoparea deversarii apelor uzate neepurate + mentinerea in parametrii optimi de functionare.

Nu

16.

Ape cu impuritati provenite din materiale de constructii (lavabil, var) in zona Sanpetru de Campie

17.08.2020

Localnic din loc. Sanpetru de Campie

Personal SGA Mures

 Cursul de apa a fost identificat ca fiind necadastrat si nepermanent fara a fi tranzitat cu alte cursuri de apa. Nu s-a identificat sursa poluarii.

Nu

17.

Deversare de ape neepurate cu miros fecaloid-menajer in pr. Poclos pe raza mun. Tg.M

26.08.2020

Sesizare a personalului ABA Mures

Personal ABA Mures

Urmare a deplasarii la fata locului pt. verificari s-a constatat ca gura prin care se deversau apele neepurate proveneau de la comp. Aquaserv. S-a dispus sanctionarea contraventionala a comp.Aquaserv cu suma de 40.000 lei + inlaturarea diverselor obiecte care obtureaza canalul de evacuare.

Nu

 

 


 

 

EVIDENTA ACTELOR DE POLUARE DEPISTATE IN ANUL 2019 SI SESIZATE DE CATRE AJVPS MURES, APELE ROMANE, GARDA NATIONALA DE MEDIU

 

In sensul prezentului tabel, cuvintele prescurtate se definesc dupa cum urmeaza:

- Apele Rom. = APELE ROMANE

- ABA Mures = ADMINISTRATIA BAZINALA DE APA MURES

- SGA Mures = SISTEMUL DE GOSPODARIRE A APELOR MURES

- GNM Mures = GARDA NATIONALA DE MEDIU - COMISARIATUL JUDETEAN MURES

- APM Mures = AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI MURES

 

Nr. crt.

Actul de poluare

Data

poluarii

Sesizare / autosesizare depusa de:

Verificat de catre:

Constatare / masuri

Morta-

litati

1.

Ape uzate tehnologice in zona statiei de epurare Cristesti – Raul Mures

15.01.2019

Autosesizare - sef birou mediu din cadrul Azomures + anuntare catre SGA Mures

Personalul de specialitate din cadrul SGA Mures

Fenomenul s-a investigat la fata locului si s-a constatat o fisura la conducta de transport a apelor uzate tehnologice. S-a dispus remedierea problemei.

Nu

2.

Deseuri abandonate pe malul R. Mures in raza teritorial administrativa a Primariei Santana de Mures

04.02.2019

Sesizare AJVPS catre Garda Nationala de Mediu MS si Pr. Santana de Mures

Reprezentanti din cadrul Garzii de Mediu s-au deplasat pe teren pt. identificare

La data de 06.02.2019 GNM a dispus Primariei Santana prin Adresa nr.137/P/06.02.2019 sa remedieze problemele

-

3.

Depozitarea necorespunzatoare a gramezii de zapada in amestec cu sare si nisip - in intravilanul Mun. Reghin zona "Canalul Morii"

04.02.2019

Sesizare AJVPS catre Apele Rom.

Reprezentantii SGA MS s-au deplasat pe teren pt. investigatii

In urma verificarilor s-a stabilit o colaborare cu Primaria Reghin pentru monitorizarea comuna a zonei in vederea prevenirii aparitiei unor astfel de situatii pe viitor

Nu

4.

Lucrari de excavare din albia R. Mures in zona Petelea

18.02.2019

Sesizare AJVPS catre GNM MS

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

-

5.

Deseuri abandonate pe malul R. Mures din raza teritorial administrativa a Primariei Cristesti

19.02.2019

Sesizare AJVPS transmisa catre Pr. Cristesti

Angajati ai primariei Cristesti.

Incepand cu data de 01.03.2019 angajatii din cadrul Serviciului de gospodarire comunala impreuna cu beneficiarii Legii 416/2001, incep actiunea de curatenie.

-

6.

Deseuri abandonate pe malul R. Mures din raza teritorial administrativa a Primariei Ideciu de Jos

19.02.2019

Sesizare AJVPS transmisa catre Pr. Ideciu de Jos

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

-

7.

Deseuri abandonate pe malul R. Mures din raza teritorial administrativa a Primariei Sancraiu de Mures

19.02.2019

Sesizare AJVPS transmisa catre Pr. Sancraiu de Mures

Reprezentanti ai Primariei Sancrai.

Raspuns la data de 18.03.2019: Echipa de intretinere a primariei s-a ocupat de ridicarea deseurilor aflate in aval de barajul priza nr. 2 “ady”.

-

8.

Deseuri abandonate pe malul R. Niraj din raza teritorial administrativa a Primariei Gh. Doja

22.02.2019

Sesizare AJVPS transmisa catre Pr. Gh. Doja

Reprezentanti ai Primariei Gh. Doja.

Problema deseurilor abandonate s-a remediat.

-

9.

Deseuri abandonate pe malul R. Tarnava Mica din raza teritorial administrativa a Primariei Ganesti

22.02.2019

Sesizare telefonica AJVPS catre Pr. Ganesti

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

-

10.

Deseuri abandonate pe malul R. Tarnava Mica din raza teritorial administrativa a Primariei Tarnaveni

22.02.2019

Sesizare telefonica AJVPS catre Pr. Tarnaveni

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

-

11.

Lucrari de decolmatare a unui canal in zona Geiger Petelea + deversare ape uzate in R.Mures

26.02.2019

Sesizare AJVPS catre GNM MS + Apele Rom.

Reprezentantii SGA MS (Sistemul de Gospodarire a Apelor) s-au deplasat pe teren pt. investigatii

In momentul controlului din cauza ne-functionalitatii statiei de sortare (statia era inchisa), nu a fost constatata polurea raului Mures datorata activitatii statiei de sortare spalare SC Geiger.

Da

12.

Materii totale in suspensii de culoare albicioasa, deversate in R.Mures 30-40m aval de ROMGAZ Iernut din cauza unei defectiuni

04.03.2019

Sesizare telefonica AJVPS catre GNM MS

Reprezentantii SGA MS s-au deplasat pe teren pt. investigatii

S-a stopat evacuarea imediat dupa constatare, in jurul orei 9:30, iar ca masuri din partea inspectorilor a fost sistarea evacuarii apelor pana la remedierea defectiunii si curatarea circuitului de canalizare prin vidanjare.

Nu

13.

Deseuri abandonate pe malul R. Tarnava Mica din raza teritorial administrativa a Primariei Mica

04.03.2019

Sesizare AJVPS catre Pr. Mica

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

-

14.

Deseuri abandonate pe malul R. Mures din raza teritorial administrativa a Primariei Panet

06.03.2019

Sesizare AJVPS catre Pr. Panet

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

-

15.

Deseuri abandonate pe malul R. Mures din raza teritorial administrativa a Primariei Bogata

06.03.2019

Sesizare AJVPS catre Pr. Bogata

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

-

16.

Deseuri abandonate pe malul R. Tarnava Mica din raza teritorial administrativa a Primariei Suplac

06.03.2019

Sesizare AJVPS catre Pr. Suplac

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

-

17.

Deseuri abandonate pe malul R. Tarnava Mica din raza teritorial administrativa a Primariei Balauseri

06.03.2019

Sesizare AJVPS catre Pr. Balauseri

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

-

18.

Materii in suspensie de culoare maronie in Pr. Donca, provenite de la exploatari forestiere, de la lemnul transportat prin tragere de catre SC NELCRIN SRL si SC DINFOREST SRL

08.03.2019

Sesizare de catre reprezentant din cadrul Aquaserv SA Reghin + transmitere catre APM si GNM MS

Reprezentantii SGA Reghin s-au deplasat pe teren pt. investigatii

Societatilor de exploatare forestiera li s-au intocmit sanctiuni contraventionale AVERTISMENT + respectarea intocmai L.107/1996 si Ordinului nr.1540/2011 art.10 si 13 privind masurile necesare pt. evitarea degradarii solului.

Nu

19.

Ape uzate de culoare maronie, cu miros specific de namol deversate in R. Mures zona Cristesti, provenite de la statia de epurare a companiei Aquaserv SA din cauza unei defectiuni

10.03.2019

Sesizare din cadrul ABA Mures

Reprezentantii SGA MS s-au deplasat pe teren pt. investigatii

Companiei SC Aquaserv i s-a aplicat sanctiunea contraventionala AVERTISMENT si masuri de remediere a defectiunii care a produs poluarea si respectarea intocmai si in permanenta a prevederilor autorizatiei de gospodarire a apelor si a Legii nr. 107/1996.

Nu

20.

Deseuri abandonate pe malul R. Mures din raza teritorial administrativa a Primariei Ungheni

12.03.2019

Sesizare AJVPS catre Pr. Ungheni

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

-

21.

Apa uzata incarcata cu suspensii deversate in Pr. Poclos - zona Tg. Mures amonte pod rutier str. Livezeni

14.03.2019

Sesizare din cadrul Aquaserv SA + transmitere catre APM si GNM MS

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

Nu

22.

Apa reziduala rezultata din procesul de spalare a pietrisului deversata in R. Mures, zona Glodeni provenita de la cariera de piatra Glodeni

29.03.2019

Sesizare AJVPS catre Apele Rom. si GNM MS

Reprezentantii SGA MS s-au deplasat pe teren pt. investigatii

Din buletinul de analiza prezentat nu se constata depasiri la indicatori materii in sespensie si produse petroliere. La data verificarii s-a constatat ca sa marit volumul de decantare a apelor uzate. Va masuri s-a dispus ca societatea SC Ruttrans SRL sa solicite modificarea Autorizatiei de gospodarire a apelor care sa corespunda cu cele constatate.

Nu

23.

Materii provenite in urma exploatarilor forestiere in Pr. Rusu afluent al Pr. Iod

02.04.2019

Sesizare din cadrul APM MS  catre Apele Rom. si GNM MS

Reprezentantii SGA MS s-au deplasat pe teren pt. investigatii

S-a intocmit Nota de constatare nr. 252/02.04.2019

Nu

24.

Ape uzate deversate in R. Mures in zona Ideciu de Jos, provenite de la cariera de piatra

04.04.2019

Sesizare AJVPS catre Apele Rom. si GNM MS

-

Raspuns Apele Rom.: In urma unor controale anterioare nu au fost constatate depasiri ale valorilor maxime admise pentru indicatorii analizati, in concluzie in urma verificarilor pe teren nu se confirma cele sesizate de dumneavoastra.

Nu

25.

Deseuri abandonate pe malul R. Mures in raza teritorial administrativa a Primariei Santana de Mures

17.04.2019

Sesizare nr. 2 AJVPS catre GNM MS

Reprezentanti din cadrul Garzii de Mediu s-au deplasat pe teren pt. identificare

La data de 22.04.2019 GNM a transmis o adresa de atentionare catre Pr. Santana pentru solutionarea aspectelor cu rugamintea de a comunica institutiei modul de solutionare a sesizarii, masurile si termenele stabilite.

-

26.

Lucrari de exploatare a balastului in albia R. Mures zona Brancovenesti

24.04.2019

Sesizare AJVPS catre Apele Rom. si GNM MS

Reprezentantii SGA MS

Raspuns: utilajele care efectueaza lucrarile in albie apartin societatii SC AllTin SRL. Exploatarea se realizeaza in baza notificarii nr.30/12.06.2018 avand ca beneficiar Primaria comunei Brancovenesti.

Nu

27.

Ape uzate incarcate cu suspensii deversate in Pr. Vatman afluent al Pr. Poclos, provenite de la societatea SC Romaris SRL

17.05.2019

Sesizare din cadrul ABA Mures (Apele Rom.) + transmitere catre APM si GNM MS

Reprezentantii SGA MS s-au deplasat pe teren pt. investigatii

S-a sistat deversarea la momentul controlului, societatea SC Romaris a fost obligata sa deconteze cheltuielile aferente actiunii de control si s-a intocmit Nota de constatare nr. 372/17.05.2019 (AVERTISMENT) + curatirea si igienizarea cursului de apa a Pr. Vatman-Poclos

Nu

28.

Lucrari in albia raului Mures in zona Reghin aval de baraj

28.06.2019

Sesizare AJVPS catre Apele Rom. si GNM MS

Nu detinem informatii/detalii.

Confirmare de primire de la Apele Romane, dar fara alte constatari/masuri.

Nu

29.

Lucrari de exploatare a balastului in albia R. Mures zona Reghin

02.07.2019

Sesizare din cadrul AJVPS si Milvus cu transmitere catre Apele Rom. Si GNM MS

Nu detinem informatii/detalii.

Adresa de la Apele Rom. din care reiese ca efectueaza lucrari de intretinere indiguire si regularizare conform HG nr.1176/2005 Art.5 si Ordinul MMDD nr. 819/2007 Anexa 1

Nu

30.

Ape uzate de culoare albicioasa deversate in Pr. Budiu afluent de stanga al R. Mures provenite de la fabrica de lapte SC Friesland Campina

25.07.2019

Sesizare din cadrul Apele Rom.

Reprezentantii SGA MS s-au deplasat pe teren pt. investigatii

Societatea SC Friesland functioneaza in baza autorizatiei de gospodarire a apelor nr.61/01.02.2018, in urma verificarilor si analizelor facute la societatea Wessling Romania indicatorii analizati se incadreaza in limitele stabilite prin actele de reglementare.

Nu

31.

Ape uzate neepurate deversate in R. Mures, provenite de la AZOMURES din cauza unei defectiuni la conducta de transport ape uzate

26.07.2019

Sesizare din cadrul Apele Rom. + transmitere catre APM si GNM MS

Reprezentantii SGA MS s-au deplasat pe teren pt. investigatii

S-a sistat poluarea la momentul controlului pana la remedierea defectiunii, societatii AZOMURES i sa atras atentia ca nu a respectat prevederile L.107/1996, si anume "anuntarea unitatilor de gospodarire a apelor cu privire la producerea unei poluari accidentale", in urma acestor verificari s-a intocmit nota de constatare nr.15101/26.07.2019 (AVERTISMENT) si societatea a fost obligata la plata cheltuielilor aferente verificarii.

Nu

32.

Culoare albicioasa in zona Libertatii Tg. Mures – Pr. Poclos

12.09.2019

Sesizare efectuata de cetatean/pescar la serviciul 112

Reprezentantii SGA MS s-au deplasat pe teren pt. investigatii

S-a constatat ca culoarea albicioasa provenea de la vopsea lavabila, dar nu a intrat in contact cu apa.

Nu

33.

Culoare gri spre negru in zona localitatii Batos – Pr. Lut

14.09.2019

Sesizare efectuata de localnic/pescar la serviciul 112

Reprezentanti ai SH Reghin (SGA MS) si GNM MS s-au deplasat in teren pt. investigatii

S-a constatat ape uzate evacuate de catre societatea SC.Winecompany.SRL La baza conductei de evacuare se observa resturi provenite de la struguri. Evacuarea sa sistat si s-au prelevat probe de apa. In urma verificarilor s-a intocmit nota de constatare nr.732/14.09.2019 (AVERTISMENT) si societatea a fost obligata la plata cheltuielilor aferente verificarii.

Nu

34.

Turbiditate crescuta in zona Moresti amonte de podul rutier – R. Mures

17.09.2019

Sesizare AJVPS Mures catre GNM Mures

Reprezentantii SGA MS s-au deplasat pe teren pt. investigatii

In urma verificarilor nu s-a confirmat sesizarea poluarii.

Nu

35.

Lucrari de decolmatare in albia R. Mures – zona Alunis

02.10.2019

Sesizare depusa de Milvus + AJVPS Mures catre GNM Mures

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

Nu

36.

Lucrari de decolmatare in albia R. Mures – zona Ideciu de Jos

03.10.2019

Sesizare depusa de Milvus + AJVPS Mures catre GNM Mures

Nu detinem informatii/detalii.

Nu detinem informatii/detalii.

Nu

37.

Turbiditate crescuta in zona Moresti amonte de podul rutier – R. Mures

28.10.2019

Sesizare AJVPS Mures catre ABA Mures

Reprezentanti ai ABA Mures

Ca urmare a celor constatate societatea a fost atentionata in privinta obligatiei de a respecta prevederile legale, iar in privinta posibilei evacuari de apa uzata neepurata s-a stabilit urmatoarea masura: se vor lua de urgenta toate masurile necesare pt. eliminarea posibilitatii de evacuare a apelor impurificate cu suspensii din zona buncarului de descarcare. Se interzice cu desavarsire evacurea de ape uzate neepurate pe sol sau in r. Mures.

Nu

38.

Lucrare in albia r. Mures in zona Petelea

30.10.2019

Sesizare AJVPS catre Apele Rom. si GNM MS

Reprezentanti ai ABA Mures

In urma verificarilor in teren s-au luat urmatoarele masuri: dezafectarea lucrarilor realizate in albia minora a r. Mures + respectarea cu strictete si in permanenta a prevederilor legale.

Nu

39.

Lucrari in albia r. Mures zona Santioana de Mures

13.11.2019

Sesizare AJVPS Mures catre ABA Mures si APM Mures

Reprezentanti ai ABA Mures

Raspuns: se confirma cele sesizate. Aceste lucrari sunt prevazute in investitia “amenajarea r. Mures in zona barajului de priza Azomures, investitie derulata in baza HG 441/2019.

Nu

40.

Impuritati si apa uzata neepurata deversata in r. Mures zona Sanpaul provenita de la cariera de piatra

14.11.2019

Sesizare AJVPS catre Apele Rom. si GNM MS

Reprezentanti ai GNM MS s-au deplasat la fata locului

In urma verificarilor s-au trasat urmatoarele masuri: sistarea activitatii statiei de sortare pana la obtinerea autorizatiei de mediu. In vederea reautorizarii s vor redimensiona bazinele de decantare. Curatarea/decolmatarea bazinelor de decantare si intretinerea corespunzatoare a acestora.

Nu

41.

Reziduri deversate in raul Tarnava mica provenite de la distilerie de bauturi alcoolice, zona Mica

16.12.2019

Sesizare AJVPS catre GNM MS

Reprezentanti ai GNM MS s-au deplasat la fata locului

Demontarea imediata a conductei de evacuare a borhotului si igienizarea zonei din jurul instalatiei prin curatarea borhotului existent pe mal si apa. Avertisment conf. OG 2/2001.

Nu

42.

Spuma alba cu nuante maronii in zona Vatava – Pr. Rapa de Jos

18.12.2019

Sesizare efectuata de localnic/pescar

Reprezentanti ai SH Reghin (SGA MS) si GNM MS s-au deplasat in teren pt. investigatii

In urma verificarii mai multor zone de pe Pr. Rapa de Jos s-a ajuns la concluzia ca aceasta spuma se formeaza in urma fenomenului natural caracteristic perioadei, cand se descompune taninul frunzelor cazute.

Nu

43.

Impuritati/evacuarea apei uzate neepurate in zona Miercurea Nirajului – Pr. Niraj

23.12.2019

Sesizare AJVPS Mures catre ABA Mures

Inspectori din cadrul ABA Mures s-au deplasat la fata locului pt. investigatii

In urma verificarilor se confirma evacuarea apei uzate direct in Pr. Niraj provenita de la statia de pompare a localitatii M. Nirajului. S-a aplicat sanctiunea cu “avertisment” + ca masuri s-a dispus blindarea conductei din care provenea apa uzata si asigurarea in permanenta a functionarii corespunzatoare a statiei de pompare cu termen “imediat”. Primaria M.Niraj. a fost obligata sa suporte cheltuielile aferente verificarilor.

Nu

44.

Ape uzate neepurate in zona loc. Sg. De Padure – R. Tarnava Mica

27.12.2019

Sesizare efectuata de localnic/pescar

Inspectori din cadrul ABA Mures s-au deplasat la fata locului pt. investigatii

In urma controlului s-a confirmat evacuarea apei uzate in r. T. Mica din cauza unei defectiuni la statia serviciului public de alimentare cu apa si s-au prelevat 4 probe. Ca masuri imediate s-a dispus  vidanjarea, spalarea si igienizarea zonei afectate.

Nu